Työyhteisövalmennus

Valmennuksemme sisältävät omien kokemusten jakamisen ja yhdessä oppimisen lisäksi ohjaavia ja koulutuksellisia osioita. Kehittämisprosessi rakennetaan asiakkaan tarpeiden ja tavoitteiden pohjalta työskentelymalliksi, joka sisältää erilaisia toimenpiteitä kuten johtoryhmätyöskentelyä, koulutus- ja valmennuspäiviä, työnohjausta ja työpajoja.

Muutosprosessi voidaan toteuttaa myös yhteistoiminnallisella, ratkaisukeskeisellä Reteaming -ohjausmenetelmällä. 12 askeleen prosessi voidaan jakaa useampaan työskentelykertaan. Reteaming sopii työyhteisön ongelmatilanteisiin, tiimien ja työyhteisöjen kehittämiseen, muutosprosessien hallintaan, tavoitteiden saavuttamiseen ja itsensä kehittämiseen.

    Olemme mukana yritysten muutoksissa työyhteisöjen kehittäjänä ja erilaisten muutosfoorumien fasilitaattorina. Kehittämistarve voi nousta myös henkilöstö- ja työhyvinvointitutkimuksista.

Työnohjaus

”Kaikki eivät halua kursseille, mutta kaikki haluavat oppia. Se tapahtuu parhaiten, kun yhdessä työtä tekevät ihmiset miettivät työtään yhdessä.”

Työelämä muuttuu ja edellyttää uusien asioiden nopeaakin oppimista. Sen rinnalla tarvitaan hidasta oppimista. Työnohjaus on yksi hitaan oppimisen keinoista, jossa tarjotaan tila tutkia omaa työtapaansa, oppia kokemuksistaan ja oivaltaa. Se auttaa katsomaan omaa toimintaa etäämmältä. Työnohjaus ei ole pikakurssi, vaan pidempiaikainen prosessi. Työnohjauksen voi ottaa myös säännölliseksi itsensä kehittämisen keinoksi.

Yksilöohjauksen lisäksi ohjattavana voivat olla erilaiset ammatilliset, vertaistuki- ja esimiesryhmät.

Työyhteisön työnohjaus on erinomainen työväline muutoksen johtamisessa ja läpiviemisessä. Parhaiten muutosta voidaan työstää, kun ihmiset itse tekevät muutosta ja osallistuvat itse . Muutokset herättävät ihmisissä hankalia tunteita, vastustusta, epäilyjä ja huolia. Työnohjaus voi tarjota paikan, jossa näitä muutos voidaan ottaa haltuun niin yksilö- kuin yhteisötasolla ja suunnata työyhteisö uudelleen työn tekemiseen meininkiin.

Tiimien ja työyhteisöjen työnohjaus on monimuotoista ja se voi sisältää koulutuksellisia osia, työpajoja, konsultaatiota ja valmennusta.

  • Voisiko tiimisi olla tehokkaampi, yhteistyökykyisempi ja tuottavampi?
  • Lakaistaanko teillä ongelmat maton alle?
  • Hakeeko työyhteisösi uutta suuntaa yt-neuvottelujen jälkeen?

”Läsnäolosta alkaa kaikki.”

Työyhteisösovittelu

  • Ovatko ihmisten väliset suhteet kriisiytyneet?
  • Esiintyykö työyhteisössänne kiusaamista?
  • Ovatko ihmiset lakanneet puhumasta tai tekemästä yhteistyötä?

Jokaisessa työyhteisössä on välillä kitkaa ja ristiriitoja eikä niistä välttämättä synny konflikteja. Kun huomaat, että työporukassa ei puhuta, ihmisiä suljetaan ulkopuolelle, yhteistyö ei suju, käyttäydytään tai puhutaan epäasiallisesti tai kiusataan kannattaa hakea ulkopuolista apua.

Työyhteisösovittelu on tutkittu ja toimivaksi havaittu toimintamalli, jossa kohtaaminen, kunnioitus ja korjaaminen tehdään mahdolliseksi. Kun kaikki asianosaiset nähdään tapahtuneen ja ratkaisun arvokkaina asiantuntijoina, voidaan loukkaantumiset tai väärin tekemiset puhua auki.

LUE LISÄÄ miksi johdon kannattaa kiinnostua sovittelusta.

”Riitely heikentää hyvinvointia ja aiheuttaa paljon inhimillistä kärsimystä. Taloudelliset kustannukset maksetaan sairauspoissaoloina. Yhden sairauspäivän hinta on noin 350 €. Aineettomat menetykset ovat sitä suuremmat mitä enemmän työssä tarvitaan yhteistyötä ja luovuutta.”

 

Pomokuiskaaja palveluksessasi

  • Haluatko löytää oman tavan tehdä esimiestyötä, tehdä sitä fiksusti ja onnistua siinä?
  • Haluatko onnistua esimiestyössä, tehdä vähemmän, mutta oikeita asioita ja voida hyvin?
  • Tuntuuko siltä, että vedät perässäsi raskasta kivirekeä ja alaisesi eivät ole parasta A-ryhmää?

Esimiehellä, saati johtajalla on harvoin työpaikalla joku, jonka kanssa voi rehellisesti, aidosti ja kohdaten jakaa omia ajatuksiaan, epäilyksiään, tunteitaan tai puida omia tekemisiä, tekemättä jättämisiä. Ja löytää uudelleen esimiestyölle tarkoitus, tavoite ja fokus. Pomokuiskaaja voi olla tällaisessa tilanteessa peili tai palloseinä.

Kun esimies on sinut itsensä ja esimiestyönsä kanssa, hän on voi toimia alaistensa hyväksi juuttumatta pelkoihinsa tai epävarmuuteensa. Esimiestyö on palkitsevaa, kun johtaminen tuottaa tuloksia, iloa ja luovuutta sekä vapauttaa energiaa. Kaikkea ei tarvitse itse kansaa, koska alaiset ovat itsenäisiä ja rohkeita.

  • Haastavatko työelämän muutokset johtajuuden?
  • Onko yhteinen tavoite hämärtynyt yrityksen kasvaessa?
  • Tuntuuko sitä, että asiat voisi tehdä yrityksessäsi paremmin?

Työelämä muuttuu ja haastaa organisaatiot muuttumaan. Tuottavuutta rakennetaan tänä päivänä ihmisten muodostamaa yhteisöä ja johtamista kehittämällä. Virtuaaliset yhteisöt, monipaikkainen ja digitaalinen työ haastavat työntekijät, mutta edellyttävät myös uudenlaista johtamista. Työyhteisöjen monikulttuurisuus vaatii osaamisen päivittämistä ja havahtumista johtamisen haasteisiin.

Ulkopuolinen sparraaja antaa mahdollisuuden tarkastella etäämmältä omaa työtään ja toimintatapojaan ja arvioida yrityksensä nykytilaa. Työnohjaus, sparraus voi tukea ammatillista kasvua, johtajuutta, työssä jaksamista ja omaa sekä koko yrityksen kehittymistä.

Johtoryhmän toiminta heijastelee koko organisaation kulttuuria sekä päinvastoin. Tämän vuoksi johtoryhmien työskentelyn kehittäminen vaikuttaa koko organisaatioon. Kehittämisprosessiin kannattaa ottaa ulkopuolinen sparraaja.

Johdon, johtoryhmien ja esimiesten työnohjaus, valmennus ja sparraus ovat toimivia tapoja työstää muutos omakohtaiseksi näkemykseksi, omiksi taidoiksi ja osaksi omaa identiteettiä

”Työn ja työntekijän elämän väliin tarvitaan puskuria. Ulkoinen sparraaja eli pomokuiskaaja on rinnalla kulkija, jolle voi purkaa tunnekuormaa ja jonka kanssa voi löytää omat vahvuutensa ja esimiestyön ilot.”

Mitä jos pysähtyisit hetkeksi?

    • Onko työstä kadonnut merkitys?
    • Haluatko löytää uudestaan työllesi fokuksen ja motivaation?
    • Oletko palaamassa takaisin töihin pitkältä sairauslomalta tai vanhempainvapaalta?

Ulkopuolisen sparraajan kanssa voi löytää uusia vastauksia ja näkökulmia omaan työhön, työtapaan ja ajatteluun.

Työnohjauksesta on hyviä kokemuksia työssä ja työuralla tapahtuvien muutosten hallintaan. Se voi tuoda uuden tarkoituksen työhön ja elämään. Työnohjaus voidaan toteuttaa henkilökohtaisten tapaamisten lisäksi myös puhelimessa tai virtuaalisesti. Apuna voidaan käyttää EASI-käyttäytymis- ja motivaatiokartoitusta, joka toimii hyvänä itsetuntemuksen lisäämisen välineenä.

“Hyvä johtaminen tuottaa tulosta, parempaa kannattavuutta ja ihmisten hyvinvointia. Lisäämällä työn iloa ja innostusta voidaan parantaa tuottavuutta 20-40%. Johtamisen kehittämiseen kannattaa hakea ulkopuoleltakin apua.”

Kaipaatko vertaistukea?

Työnohjauspysäkki on tarkoitettu sinulle, joka työskentelet ehkä yksin ja kaipaat yhteisöä.

Samassa tilanteessa olevien kanssa keskusteleminen tuo uusia näkökulmia ja helpotusta omiin huoliin.

Ryhmässä voidaan käsitellä kaikenlaisia työtilanteita ja saada uusia näkökulmia ja ideoita työn tekemiseen, vapautusta ylikriittisyydestä, vahvemman ammatti-identiteetin, rohkeutta työhön ja uusia kommunikointitaitoja.

Kiinnostuitko?

Ota yhteyttä:

Teija Heroja
etunimi.sukunimi@vivate.fi
040 732 9019